Stik Daging



BAHAN-BAHAN STIK DAGING:
Daging Batang Pinang
Herba Rosemary (dicincang halus)
Garam dan Lada Hitam

CARA-CARA PENYEDIAAN STIK DAGING:
Potong daging dan ikat sekeliling daging dengan 'butcher string' sehingga ketat dan kemas dan daging kelihatan bentuk bulat.
Perapkan daging dengan rosemary, garam dan lada hitam.
Letakkan daging di atas kuali grill sehingga nampak kesan grill.
Kemudian habiskan memasak daging di dalam oven dalam suhu 180C mengikut ‘doness’ yang diingini.

BAHAN-BAHAN KENTANG ROSTI DAN KENTANG ROSTI DAN KENTANG LENYEK: Ubi Kentang
Krim
Mentega
Garam
Lada Hitam
Lada Sulah

CARA-CARA PENYEDIAAN KENTANG ROSTI DAN KENTANG LENYEK:
Untuk kentang lenyek, rebus kentang sehingga masak. Kemudian lecekkan kentang sehingga halus. Masukkan krim dan mentega. Msukkan garam dan lada sulah. Gaul sehingga sebati. Ketepikan.
Untuk kentang rosti, julience atau hiris kentang nipis-nipis. Pastikan kentang betul-betul kering. Masukkan mentega dan garam. Kemudian goreng di atas kuali.

BAHAN-BAHAN TOMATO BAKAR:
Tomato Ceri
Thyme
Gula Perang
Bawang Putih (dicincang halus)
Garam dan Lada Hitam

CARA-CARA PENYEDIAAN TOMATO BAKAR:
Gaulkan ceri tomato dengan kesemua bahan.
Letakkan diatas dulang pembakar. ‘Drizzle’kan sedikit minyak kemudian bakar di dalam oven selama 15 minit, suhu 180C.

BAHAN-BAHAN ASPARAGUS GORENG:
Asparagus
Bawang Putih (dicincang)
Garam dan Lada Sulah

CARA-CARA PENYEDIAAN ASPARAGUS GORENG:
Celur asparagus selama 1 minit
Goreng asparagus dengan bawang putih, garam dan lada sulah sehingga masak. Sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment