Ayam Kari Tairu

BAHAN-BAHAN:
Air Mawar
1 biji Bawang Holland (didadu)
3 ulas Bawang Putih (didadu)
1cm Halia (didadu/hiris)
¼ Lada Benggala Merah (hiris)
2 sudu besar Serbuk Kari Daging Ayam
Tomato Puri
Yogurt Asli (tairu asli)
Daun Kari
Ayam (bahagian dada)
Rempah Kering (kayu manis/cengkih/bunga lawang)
1 kiub Stok Ayam
1 cawan Beras
Garam
Lada Sulah /Lada hitam

CARA-CARA PENYEDIAAN: 1.Season bahagian ayam dengan garam dan lada hitam.
2.Biar rehat seketika 'pan-fry' atau 'sear' kedua belah bahagian dada ayam sehingga perang dan letak ketepi.

BAHAN-BAHAN TUMISAN:
2 sudu besar serbuk Kari Daging
1½ sudu besar Tomato Puri
1 ulas Bawang Putih (cincang)
¼ Bawang Holland (dipotong dadu)
1 biji Bunga Lawang
2 Bunga Cengkih
½ batang Kayu Manis
5 keping Daun Kari

CARA-CARA PENYEDIAAN TUMISAN:
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan campuran tumisan sehingga wangi.
Biar seketika dan masukkan ayam tambahkan air sehingga lebih sedikit di atas paras ayam.
Biarkan ayam masak dan tambah hirisan lada benggala serta stock ayam 1/2 kiub.
Kemudian masukkan 3/4 cawan tairu dan biar sebati.
Tambahkan perisa garam dan lada hitam kisar.

No comments:

Post a Comment