
BAHAN-BAHAN KERABU:
Tomato dipotong dadu - 1 biji
Daun Selom - 2 cekak
Serai - 2 batang
Kantan - 2 bunga
Bawang Besar - 1 biji
Halia - 2cm
Cili Padi - 4 batang – separuh mentah
Udang Kering - digoreng (terpulang seberapa banyak yang ingin dihidangkan)
** Bahan numbor 1-7 : harus direcik halus dan digaul.
BAHAN-BAHAN SAMBAL KELAPA: Cabai Merah - 3 biji (dibuang biji)
Cili Padi - 2 biji
Bawang Besar - ½ biji
Serai & recik - 1 batang
Balacan - Sedikit sahaja
Udang Kering - digoreng separuh garing
Jus Limau Kastari - 6 biji
Kelapa parut yang segar - 1 mangkuk
Garam dan Gula - secukup rasa
** Bahan-bahan boleh dikisarkan dengan food processor atau tumbuk dengan lesung batu.
CARA-CARA MEMASAK:
Apabila sambal dikisar sebati, gaulkan bersama bahan-bahan yang telah direcik dan juga separuh mentah.
No comments:
Post a Comment