Kari Ayam Ros


BAHAN-BAHAN:
Peha Ayam (dikeluarkan tulang dan dipotong kuib)
6 tangkai Cili Merah (dibuang biji, potong kasar)
1 cm Halia (potong kasar)
1 ulas Bawang Putih (potong kasar)
2 biji Bawang Merah (didadu halus)
4 sudu besar Yogurt Putih
12 keping/secukup bau Daun Kari
½ batang Kulit Kayu Manis
1 biji Bunga Lawang
4 biji Bunga Cengkih
3 biji Buah Pelaga (ditumbuk kasar)
½ cawan Minyak
CARA-CARA PENYEDIAAN: Dalam kuali non-stick, sangaikan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum - (4 sekawan).
Masukkan minyak dalam kuali yang lain dan panaskan. Tumis bawang merah hingga warna jadi perang.
Sementara menumis bawang, kisarkan atau tumbuk cili merah, halia dan bawang putih hingga jadi pes.
Masukkan 4 sekawan dan kisaran cili, bawang putih dan halia ke dalam tumisan bawang merah dan sambung menumis hingga campuran jadi warna merah-keperangan.
Bila warna yang sesuai dikecapi, masukkan sedikit air, ayam dan daun kari.
Reneh dengan api yang paling perlahan, selama 45 minit.
Masukkan garam, gula dan yogurt secukup rasa.
Hidangkan dengan raita timun dan nasi putih.

No comments:

Post a Comment