Biskut Ais Krim


Bahan-bahan ( 50 biji ++ )

BAHAN A :
125gm mentega
60 gm gula castor
sedikit garam
BAHAN B :
1 biji putih telur
sedikit garam
1 sudu perasa oren /sunquick @ ape2 rasa yg disukai , sedikit esen vanilla & perasa rose
BAHAN C :
160 gm tepung gandum
40 gm tepung jagung
sedikit sebuk penaik
BAHAN D :
200 gm coklat masakan
sedikit minyak masak
1 botol colour rice
Cara-cara

Putarkan bahan A sehingga kembang.
Masukkan semua bahan B ke dalam Bahan A tadi, putar sehingga sebati.
Satukan semua Bahan C dan ayak bersama. Masukkan ke dalam adunan A & B tadi. Gaulkan hingga menjadi doh. (Kalau lembut/lembik, masukkan tepung gandum @ tepung jagung sikit2..sehingga adunan ok.) Rehatkan dalam 10 minit.
Canai doh mengikut ketebalan yg di inginkan. Terap dgn menggunakan acuan berbentuk ice cream.
Lorek2kan sedikit dgn hujung pisau di bahagian kon (wat mcm petak2 kon ice cream tue..), sapukan kuning telur. Bakar hingga masak dgn suhu yg sederhana.
Apabila belakang biskut dah agak garing (kecoklatan kalernyer)..angkat dan sejukkan.
TUK STEP LAST / HIASAN ---- > Cairkan coklat masakan menggunakan kaedah double boiler + sedikit minyak masak. Kacau coklat bar hingga cair & sebati. Celupkan bahagian atas biskut ke dlm cairan coklat tadi... taburkan sedikit colour rice tuk hiasan. Sejukkan, dan simpan dlm bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment