Ayam Mediterranean


BAHAN-BAHAN:
Ayam bahagian dada (dipotong bahagian kecil dan dibuang kulitnya)
Bawang Putih dipotong dadu
Bawang Holland (potong dadu)
Tomato Paste dan Tomato Puree
Lada Benggala Hijau (potong dadu)
Mentega
Serbuk Bawang Putih (bahan perapan)
Serbuk Kayu Manis (bahan perapan)
Serbuk Paprika (bahan perapan)
Serbuk Kurman (bahan perapan)
Garam dan Lada Sulah
Tomato Kecil Kuning dan Merah
Buah Zaitun Hitam
Serbuk Ketumbar
Serbuk Jintan Manis
CARA-CARA PENYEDIAAN: Perapkan ayam dengan bahan-bahan perapan (pada kedua belah dada ayam). Goreng kedua-dua belah dan ketepikan. Tambah garam dan lada sulah.
Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bawang Holland, bawang putih hingga naik wangi.
Tambahkan pes tomato dan puri tomato serta bahan-bahan serbuk yang digunakan dalam bahan perapan tadi.
Tambahkan 3 cawan air dan biarkan mereneh.
Tambahkan serbuk ketumbar dan jintan manis, biarkan sebati.
Tambahkan garam dan lada sulah dan masukkan tomato dan buah zaitun hitam.
Tutup api dan masukkan mentega, biarkan sebati.

No comments:

Post a Comment